Praatjes

Op 20 november ga ik een cursus striptekenen verzorgen voor brugklas kinderen na aanleiding van twee succesvol cursussen tijdens de Kunst10daagse.

De cursus wordt gefaciliteerd door Artiance in Alkmaar.

Voor het televisieprogramma Een Vandaag heb ik het licht mogen laten schijnen voor of tegen nieuwbouw van hotel Nassau in Bergen aan Zee. Met drie man hebben de journalisten van EenVandaag in Bergen aan Zee gefilmd.

Voor de uitzending heb ik op verzoek een kunstwerk gemaakt in de vorm van twee kleurplaten. Het is aan de toekomst welke kleurplaat het liefst wordt ingekleurd.

Je kunt beide hieronder downloaden.

Jarenlang heb ik me in de avond verdiept in het CMS Drupal. Dat komt omdat samenwerking met programmeurs niet altijd even soepel is verlopen. Ik moest en zou het zelf kunnen, het bouwen van een website met een database!

Inmiddels ben ik aardig bekwaam in het bouwen van een website met Drupal. Het aardige van werken met Drupal is dat je als vormgever niet ook nog eens een computertaal als PHP hoeft te leren. De site Voedingsgeneeskunde is gemaakt zonder ook maar een letter PHP-code te hoeven schrijven.

Via via kreeg ik net voor kerst de mogelijkheid een offerte te schrijven voor een herbouw van een website van een groot mediabedrijf. Ze zochten een Drupalexpert.

Na de site optisch te hebben bekeken wilde ik de duik wel maken. Er was een soort van logische vormgeving in te ontdekken van opgestapelde blokken. Opgeteld dat het een site van een gerenomeerd bedrijf betrof was ik blij dat de offerte was goedgekeurd. Ik had luid en duidelijk gecommuniceerd dat ik geen programmeur ben en dat ik iemand achter de hand zou hebben.

Die iemand was Robin van Emden die ik kende van werk aan de Fast Facts website.

Al snel bleek dat de keuze met Robin te werken een goede was. Je vraagt een "Drupalexpert" terwijl er zoveel buiten de site om is geprogrammeerd dat je je afvraagt waarom ze überhaupt Drupal hebben gebruik. Robin is behalve "Drupalexpert" ook een goed programmeur.

Als een soort klusbedrijf zijn we aan de slag gegaan. Je maakt een gipswand open om een leiding te controleren en vervolgens tref je een grote puinhoop aan. Je vraagt je af waarom klussers geen logica aanhouden. Je puzzelt waar de leidingen de muur ingaan en weer ze weer te voorschijn komen. Je probeert het lek te dichten, dingen om te leiden en aan te passen. Langzaam begint het opbouwen. Dit alles met het gehijg in je nek van de bewoner die zich afvraagt of het ooit wel goed komt. Gelukkig komt dan de afwerking en wordt de site weer netjes gestuckt, geschilderd en geveegd opgeleverd.

Het is gelukt! Neem gerust een kijkje.

Animatie: Renske Gerstel en Jasmijn Snoijink

Camera: Sjoerd Kaandorp, SproetS

Bleekneusjes is een project van Hans Man in 't Veld, Clemens Patijn en Jasmijn Snoijink. Op de Kunst10daagse zal er een tentoonstelling plaatsvinden in het Zeehuis in Bergen aan Zee over de kinderen die vroeger in de koloniehuizen aan zee vertoefden om aan te sterken. Tijdens de tentoonstelling zullen getuigenissen worden afgenomen van oud bleekneusjes. De getuigenissen worden gebruikt voor het vervolg; een toneelstuk rondom de vier koloniehuizen in Bergen aan Zee. Het toneelstuk wordt geschreven door Clemens Patijn en Jasmijn Snoijink onder leiding van Adriaan van Dis.

De vormgeving rond dit project wordt gedaan door SproetS. In het begint gaat het om de vormgeving van subsidieaanvragen en de website.

Tentoonstelling Bleekneusjes in het Zeehuis te Bergen aan Zee van 14 oktober tot 23 oktober.

Een foto portret van de ondernemers van de speciaalzaak Organic Food for You voor het Noord Hollands Dagblad.

Een nieuwe aanwijzing van het succes van Stoney Cars is dat ze nu aanwijsbaar zijn in de van Hulle Aanwijsstokjes te Bergen (NH).

Met vallen en opstaan, schade en schande is SproetS de Mac de baas.

Ik kom uit de tijd van de plakkaatverf, plakband, werktekeningen, lithografen en letterzetters. en toen was daar de computer. In de grafische sector vooral een computer van Apple.

Ik stapte in bij de iMac. Eindelijk was een Mac betaalbaar. Dat was in 1998. Nu, inmiddels vijf Macs later, geef ik vrijblijvend aan oudere jongeren uit de buurt van de Kazerne, les en tips om je Mac de baas te worden.

-> MacSenior pagina's

Arts therapeut & apotheker heet nu Voedingsgeneeskunde

SproetS verzorgt al jaren de vormgeving rond het vaktijdschrift Arts therapeut & apotheker en de de website.

Het is goed om te zien dat het in de jaren steeds beter wordt. De naamsverandering is daar het bewijs van!

Op 10 januari openen Marjolein Moens, Martijn Engelbregt, Friso Vonder, samen met bovenburen Frats en ik de Kazerne.

Ik heb mij altijd verbaasd hoe mooi sommige bordjes zijn geschreven. SproetS heeft het plan opgevat om van de marktletter een OpenType font te maken.

Wordt vervolgd...

Schets voor popliedje...

Een Powerpoint presentatie heeft bij mij nooit het hard sneller doen kloppen. Een saaie diapresentatie met opsommingen van punten gezet in de Times Roman of, als je geluk had, in de Verdana. Tot ik deze maand twee totaal verschillende Powerpoint presentaties mocht maken. Super cool!

Via Fast Facts Voor Mirjam Geerlings, wetenschapper aan de Universiteit Utrecht, heb ik meegewerkt aan haar presentatie voor een ERC Grant voor haar baanbrekend Alzheimer onderzoek. Belangrijk was om zo duidelijk en zo kort mogelijk uit te leggen waarom het zo belangrijk is om geld te steken in het onderzoek. Verzorgde vormgeving met duidelijke visualisaties maakt vervolgens het verschil met andere aanvragers.

De SNS Bank deed mee aan de Accenture Innovation Awards met hun app. Het is nu nog niet mogelijk om een bankrekening te openen met je telefoon. Door een slimme manier van identificatie is het met de nieuwe app van SNS Bank wel mogelijk. Voor deze presentatie was een comicstijl gevraagd.

Ik maak regelmatig visuals voor klanten om hun verhaal te verduidelijken. Vaak worden die gebruikt voor een pitch of voor een subsidieaanvraag.

Ik was wat aan het struinen op mijn hard discs voor oud spul, goed genoeg om op deze site te zetten. Veel van die visuals zijn ideeën van mensen en ik vind het lastig om die dan zomaar te publiceren. Nu komen er niet zoveel mensen langs op sproets.nl. Maar toch vind ik dat ik met dit soort dingen wat terughoudend moet zijn. Vaak is de output ook vooral te begrijpen voor de mensen die de hele presentatie hebben meegemaakt.

Ik heb er toch een paar gevonden die ik jullie niet wit onthouden. Ze zijn gemaakt voor een jonge startup die inmiddels een followup is. Ze deden voornamelijk projecten om social media in de echte wereld te integreren.

Andere tak van sport is om te cartooneren. Cartooneren is notuleren met cartoons. Je doet dat op locatie en je tekent letterlijk op wat er over tafel gaat, hier en hier twee voorbeelden ervan. Het is erg leuk om te doen, je komt op de wonderlijkste plaatsen en hoort de interessantste zaken voorbijkomen.

Garagebandfun!

-> In levende lijve tijdens de Kunst10daagse!

Stoney Cars

IJzersterke auto's gemaakt van gevonden kiezels en stenen.

De productieoplage ligt op dit moment op ongeveer 1 auto per week. Het plan is om er in de toekomst een wegschop omheen te bouwen.

Je kunt ook een verzoek doen voor jouw auto. Draag zelf een steentje bij of laat mij een steentje zoeken. Bring me a stone, I'll make your car!

Deze zomer heeft SproetS meegedaan aan een bijzonder project; Kindercafé-restaurant Limonade.

Op Ruigoords festival Landjuweel 2015 is er een Kindercafé-restaurant verezen om het kindercircus Why Not? te ondersteunen en ouders en kinderen op een groot festival van eten en drinken te voorzien, van acht 's morgens tot acht uur 's avonds.

SproetS heeft vooral een bijdrage gehad in idee ontwikkeling, bouw van de keuken en het schilderen van borden en menu's.

7 jun 2017 - Bleekneusjes
28 feb 2017 - Kleurplaten
23 sep 2016 - Kindermuziekfestival
3 mei 2016 - Amsterdam Backdoor
23 nov 2015 - Walter Vree
23 nov 2015 - Lezen is leuk!
23 nov 2015 - Pizzataxi
23 nov 2015 - Netgroen
23 nov 2015 - De weg en de bestemming
23 nov 2015 - Cartooneren SIS
23 nov 2015 - Housekrant
23 nov 2015 - Sinterklaas is jarig
23 nov 2015 - My Comment Festival 2015
30 sep 2015 - Krant in de klas
28 sep 2015 - Vrolijk kerstfeest
28 sep 2015 - Plantagedok
28 sep 2015 - Theatertent met spiegel
28 sep 2015 - ABN AMRO P-Card cartoons
28 sep 2015 - Website voor Roos
28 sep 2015 - Magic Touch of the Dutch
28 sep 2015 - Papalagi
11 mei 2015 - Syncro
11 mei 2015 - Vekamaf
6 apr 2015 - Devil's Harvest
26 Mar 2015 - Zuid Afrika
26 Mar 2015 - Fast Facts
26 Mar 2015 - Dutch Green Company
26 Mar 2015 - Job Versteeg
26 Mar 2015 - Gasten
26 Mar 2015 - Anneliesje
26 Mar 2015 - Spitsuur
26 Mar 2015 - Asterios Polyp
26 Mar 2015 - Moderne Swarte
26 Mar 2015 - Jimmy Corrigan
26 Mar 2015 - Kick Kids!
26 Mar 2015 - Cafe van de toekomst
26 Mar 2015 - Agroparken
26 Mar 2015 - Politie
25 Mar 2015 - Optocht
25 Mar 2015 - Mooi stel
24 Mar 2015 - Voedingsgeneeskunde