Groep zoekt pand

Groep zoekt pand

Rond 2010 en 2011 hebben een groep mensen, waaronder ik, het plan opgevat om met elkaar een groot pand te kopen om te verbouwen tot woningen. Het kraken was net strafbaar gesteld. Waarom niet in plaats van een pand te kraken, een pand kopen?

Eerst hebben we een bod gedaan op een pand aan de Oostenburgergracht 21-25 in Amsterdam. We hebben daar plannen voor ontwikkeld en een uitgebreide presentatie bij de verkopende partij (Woningbouwvereniging Aliantie) en de gemeente Amsterdam. Architect Pantho Verburg en ik hebben de plannen uitgewerkt in een 3D-model en ik heb aan de hand van het 3D-model presentatie visuals gemaakt. Hoewel de plannen zeer enthousiast zijn ontvangen is het bod van Groep zoekt pand overboden door een hotel exploitant.

Tweede project betrof het Van Ostadestraat 233 waar het Ostade Theater was gevestigd. De gemeente  en de bewoners zochten een collectief om het pand grondig te renoveren en samen met de bewoners er een leefbaar geheel van te maken. Groep zoekt pand heeft een plan ontwikkeld voor duurzame herbouw door houtskeletbouw met sociale functies met koop/huur constructie. 

De gemeente Amsterdam was zeer enthousiast. De meerderheid van de groep bewoners waren echter tegen nieuwbouw.